2016 Beszámolók - 13OTE

Keresés

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Hírek
Beszámolók:
Budapest könyvbemutató, Békéscsaba múzeum megnyitó, Budapest Múzeumok majálisa, Dunakeszi Veterán autó kiállítás, Fót Szünidő üdvözlő nap Auchan Budapest Múzeumok éjszakája, Pilisborosjenő 130 éves tűzoltósága.


Budapest könyvbemutató
2016. május 04-én szerdán
 
A tűzoltók napján, május 4-én a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában mutatták be az első kötetét annak az albumtrilógiának, amely a tűzoltójárművek fejlődésének hazai történetét mutatja be művészi fotóalbumok formájában. Teszi mindezt egy tűzoltó, egy történész és egy fotóművész szemüvegén át. Az eseményt a XIII. kerületi Hagyományőrző Önkéntes Tűzoltó Egyesület látványos bemutatója zárta.
 
Az eseményen a kötet összeállítói: dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója, valamint dr. Borsos Mihály fotóművész mellett dr. Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria örökös főigazgatója és Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója is megjelent. A „Tűzoltó szerkocsik Magyarországon” című album összesen harmincöt tűzoltó járművet, valamint tizenkilenc, a tűzoltók életéhez szorosan hozzátartozó használati tárgyat ábrázol művészi fotográfiákon, derült ki a sajtóreggelivel egybekötött bemutatón. A felölelt időszak pedig a hazai (szervezett) tűzoltás kezdeteitől egészen a második világháborúig terjed. A kötet bemutatja a korai kézi tűzoltóeszközöket, az ember és később a lovak vontatta szereket, a gőzfecskendőt, a még mindig lóvontatású motoros szereket, egészen a benzinmotoros tűzoltó szerekig.
Az albumot a tervek szerint két újabb kötet követi majd. A második rész a II. világháborútól az 1990-es rendszerváltásig tartó időszak tűzoltójárműveit és szereit vonultatja majd fel, míg a harmadik könyv azokat az eszközöket ábrázolja művészi képeken, amelyeket a rendszerváltást követően, egészen napjainkig is használnak a tűzoltók.
Az eseményt a XIII. kerületi Hagyományőrző Önkéntes Tűzoltó Egyesület látványos bemutatója zárta, az albumban is megtalálható korhű Köhler kocsifecskendővel.



Békéscsaba múzeum megnyitó
2016. május 05-én csütörtökön
 
„Istennek dicsőség – egymásnak segítség” címmel tűzoltó-történeti kiállítás nyílt a közelmúltban Munkácsy Mihály Múzeumban, abból az alkalomból, hogy 130 évvel ezelőtt alakult meg Békéscsabán a „Békés-csabai önkéntes tűzoltó-egyesület”, s ekkortól kezdve folyamatos a szervezett tűzvédelem a városban.
Most a múzeum kapuján belépve, az épületen kívül, két régi lóvontatású szerkocsi fogadja a látogatót. A kiállítás ajtaja előtt egy szépen helyreállított kocsi-fecskendő, valamint Bácsfalvi Zoltán „Kivonulás” című festménye adja meg a tárlat hangulatát. Kézi vízipuska, MÁVAG Flórián és Honvéd kismotorfecskendők, díszes tűzoltósisakok, egyenruhák, tűzoltó fáklyák, sugárcsövek és több más érdekesség is látható a Munkácsy Mihály Múzeum Honfoglalók termében.
A kiállítás anyagának túlnyomó része a Békéscsabai hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gyűjteményéből került ki, de kölcsönzéssel hozzájárult sikeréhez a Szarvasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, Szeghalomról Túri János tűzoltó őrnagy és a Nagy Miklós Városi Könyvtár és Sárréti Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, Budapestről a XIII. Kerületi Hagyományőrző Önkéntes Tűzoltó-és Sport Egyesület, a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma, valamint megyénkből a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára is.


Budapest Múzeumok majálisa
2016. május 21-22
 
A kellemes időben hömpölygött a tömeg a Nemzeti Múzeum kertjében. A Katasztrófavédelem Központi Múzeuma idén immár tizenhetedik alkalommal míg egyesületünk nyolcadszor vett részt az eseményen, így természetesen nem jelentett gondot, hogy alaposan felkészüljön a látogatók igényeire. A gyerekek ezúttal is szívesen vállalkoztak sisak és- zubbony próbálásra, büszkén feszítettek a számukra készült tűzoltóság feliratú ruhában, melyekben néhány pillanatra tűzoltóknak képzelhették magukat. Sokszor sort kellett állniuk a sátor előtt azoknak, akik rajzolni, vagy játékos feladatokat, életkoruknak megfelelő teszteket szerettek volna kitölteni. Nagy sikere volt a mai kor járművének, az erdőtüzes szernek, de a mi Köhler kocsifecskendőnk ismét csúcsforgalmat bonyolított le. A XIII. kerületi Hagyományőrző Önkéntes Tűzoltó-és Sport Egyesület tagjai, korhű ruhába öltözve készségesen meséltek a múltbéli tűzoltásról.                        


Dunakeszi Veterán autó kiállítás
2016. június 4-én szombaton
 
Mind a kiállítók, mind a látogatók számára tartalmas programnak ígérkezett a találkozó, ahol a gyönyörű autók mellett a színpadon rock and roll, disco és funky várta a látogatókat, természetesen mindezt a retró jegyében. A nosztalgia és az időutazás szerelmeseit egy csodálatosan felújított busz vitte körutazásra a városban. Az esemény leginkább a hangulattól, a retró érzéstől lett különleges és kiemelkedő. Kiállító egyébként bárki lehetett, aki úgy érzi, hogy régi autóját szívesen megmutatná másoknak.


Fót Szünidő üdvözlő Fóti Auchan  
2016. június 18-án szombaton
 
Egyesületünket meghívták egy fergeteges szünidő üdvözlő napra a fóti Auchan áruházba 10.00 és 13.00 óra között. Vidám játékos feladatok, ügyességi fánkevés, elektromos kisautó, trambulin, aszfaltrajzolás várt minden érdeklődőt. A régi tűzoltó felszerelésekkel célba lőni is megtanulhattak a gyerekek. 
Kézműves foglalkozásunkon a lányok agyagnyakláncot festhettek, míg a fiúk agyagállatokat pingálhattak, melyet haza is vihettek.
 
 
Budapest Múzeumok éjszakája
2016. június 25-én szombaton
 
A látogatók számára múzeum tárlatvezetéssel egybekötött megtekintése, és a világhírű víziorgona megszólaltatása mellett, a múzeum és laktanya közös udvarán bemutatják a régi és mai korok tűzoltó fecskendőit. Az érdeklődők megtekinthetik a hagyományőrzők izgalmas programját, játékos feladatokban vehettek részt, mentőkutyás, tűzoltási és más bemutatókon szerezhettek újabb ismereteket.
Kipróbálhatták a füstsátrat, önvédelmi bemutatót tekinthettek meg és lovas kocsis fuvarozáson is részt vehettek. A zenei szórakoztatásról a Katasztrófavédelem Központi Zenekara, és a Torzonborz együttes gondoskodott. Persze a gyerekekről sem feledkeztünk meg, akik sisakokat próbálhattak, tűzvédelmi teszteket tölthettek ki, színezhettek, rajzolhattak, puzzle játékokat rakhattak ki.
  
 
Pilisborosjenő 130 éves Pilisborosjenői tűzoltóság
2016. június 25-én szombaton
 
130 évvel ezelőtt alakult meg Pilisborosjenőn az önkéntes tűzoltó-egyesület s ekkortól kezdve folyamatos a szervezett tűzvédelem a településen. Ennek tiszteletére Tűzoltónapot szerveztek a település lakosai számára. Mind a kiállítók, mind a látogatók számára tartalmas programnak ígérkezett a Tűzoltónap, ahol az önkéntes tűzoltósági autók mellett a színpadon is színes program volt látható a rendezvény folyamán. Nagy sikere volt a mai kor járművének, az 37 méteres létraszernek, de a mi felszereléseinket és eszközeinket is sokan kipróbálták. A XIII. kerületi Hagyományőrző Önkéntes Tűzoltó-és Sport Egyesület tagjai, korhű ruhába öltözve készségesen mutatták be a felszereléseket. Az esemény leginkább a hangulattól, lett különleges és kiemelkedő.



Támogatók:
















 
Copyright 2016. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz